News



Великодня випічка. Тренди й традиції.

Великдень або Світле Христове Воскресіння вважається найголовнішим церковним святом, що символізує нове життя, надію та сподівання, перемогу добра над злом.  У більшості людей святий Великдень асоціюється з нічною урочистою службою, хресним ходом й веселим співом церковних дзвонів, а також зі смачними пасками та різнобарвними традиційними писанками.

В умовах пандемії складно сказати, коли людство подолає кризу, та яким чином вона остаточно вплине на суспільство та його цінності.  Однак, саме в кризові часи особливого значення набувають прояви людяності та небайдужості. Й хоча на Великдень ми будемо мати деякі обмеження, та його символи незмінно прикрашатимуть святковий стіл кожної родини.

Технологи компанії «Золота миля» детально вивчають всі аспекти виготовлення великодніх виробів:  від новітніх технологічних прийомів до трендів в оздоблені. Команда Інноваційного центру пропонує розмаїття Великодньої випічки з використанням класичних та новітніх технологій. А також презентуємо цілу низку ідей  щодо їх оздоблення.

Значну популярність здобула сирна паска. Для частування всієї родини господині в домашніх умовах виготовляють таку паску без випікання. Вона має дуже короткий термін придатності та повинна зберігатись виключно в холодильнику. Насамперед, це пов’язано з високою ймовірністю мікробіологічного псування таких виробів. Саме тому, для великих підприємств пропонуємо сирну випічну бездріжджову паску. Особливістю її виготовляння  є поетапна і строго регламентована послідовність внесення рецептурних компонентів, а також тривале випікання (120-130 хвилин за температурою 170ºС). Для отримання притаманної й  ніжної структури м’якуша краще використовувати гомогенну сирну пасту, що забезпечить відсутність «закалу» та надасть вершково-ванільного смаку. З метою збереження м’якості впродовж 30 діб зберігання та надання притаманної структури введено в рецептуру поліпшувач «Optisoft». Слідуючи актуальним тенденціям в представленій сирній пасці не використовуються дріжджі.

За інноваційною технологією холодної ферментації виготовляється паска «Монастирська». Це ефективний спосіб посилити смак та аромат виробів, надати тонкостінної  рівномірної структури м’якуша та ніжної рум’яної скоринки. Процес тістоприготування  складається в два етапи: бродіння опари при низький температурі (5-8ºС) протягом 8-12 годин та вистоювання тіста при такій же температурі 2-3 години. Під час тривалого бродіння активуються ферменти борошна, зокрема альфа- та бета- амілаза. З початку альфа-амілаза повільно розщеплює крохмаль. Згодом, коли кількість розщепленого крохмалю збільшиться, буде діяти також бета-амілаза. Цей фермент допомагає синтезувати глюкозу, мальтозу та інші цукри з крохмальних ланцюгів. Процес розщеплення цукрів при холодній температурі сповільнюється, але не так сильно, як сповільнюється активність дріжджів при низькій температурі. Це дозволяє отримати легкий та ніжний м’якуш та подовжити термін збереження м’якості паски.

Незважаючи на широкий асортимент великодніх виробів все частіше можна зустріти на полицях, здебільшого супермаркетів, італійські традиційні кекси «Panettone». Наші технологи-інноватори не залишились осторонь популярного тренду та розробили однойменну суміш. Для справжніх кексів «Panettone» характерна неймовірно легка та ніжна структура, тонкостінна пористість м’якуша, який можна розібрати на волокна, мов пелюстки троянди. Особливістю суміші є скорочення часу тістоприготування  та пролонгація м’якості готових виробів, що є актуальним для виробників у період великодніх перегонів. До речі, з використанням даної суміші  ми пропонуємо рецептури та технологічні рішення на лінійку трендових виробів,  зокрема, символ італійського Великодня –  кекс «La Colomba» (іт. голубка). Найчастіше його виготовляють саме у формі голуба, що асоціюється з відродженням, любов’ю та радісною звісткою для всіх вірян, що Христос Воскрес!

Авторська розробка – бріош «Мокачино», що поєднала світові тренди, смакові тенденції та оригінальні інгредієнти,  за думкою професіоналів галузі неодмінно одержить визнання та популярність серед українських споживачів.

Останнім часом широкого застосування отримали сухі цукрові глазурі, що відновлюються та заварюються гарячою водою. Торговий дім «Золота миля» в асортименті продукції власного виробництва пропонує для оздоблення великодніх пасок неймовірно широкий асортимент сухих цукрових помадок для декорування. Вони різняться за смаком, ароматом, кольором, що досягається за рахунок використання виключно натуральних складників. Впевнені, найвибагливіший споживач знайде продукт, що задовільнить естетичні та смакові вподобання.

Кульмінацією виготовлення великодніх виробів є їх оздоблення. В цьому виробники мають змогу втілити свою креативність, натхнення та фантазію.

Дуже ефектно виглядає фламбування швейцарської меренги на поверхні святкових виробів. Саме швейцарська меренга має ніжну, легку структуру та глянцеву поверхню. При декоруванні з кондитерського мішка оздоблення набуває витонченості за рахунок чітких рифлених візерунків.   Не потрібно бути справжнім фламбмейстром для отримання елегантного дизайну паски. Для створення  хрусткої карамельної кірочки в техніці «фламбе» необхідно мати спеціальний пістолет (пальник) та яскраву творчу уяву. Святковості та завершеності композиції надають кандурини.

Завжди у оформленні буде цікавою та популярною дитяча тематика. В основному вона полягає в декоруванні  великодніх виробів маленькими шоколадними кульками, різнокольоровими меренгами та маршмелоу, замість звичної нонпарелі. Дитячу ідею можна доповнити прикрасами з мастики. Яскраві акценти: пряникові зайчата, цукрові курчата, декоративні  яєчка в поєднанні з ніжними тонами викликають найсвітліші почуття.  За думкою багатьох українських мам, малеча полюбляє випічку без особливого наповнення, тому й паска має бути солодкою, смачною та без родзинок, кураги, цукатів. Для довершеності  урочистого образу доречним стане використання барвистої й веселої упаковки.

Спеціалісти Інноваційного центру пропонують  велику кількість рецептур, надають детальні практичні рекомендації щодо впровадження новітніх технологій по виготовленню великодніх виробів та презентують різноманітні види вишуканих напівфабрикатів для оздоблення такі, як: макронаж, крокелін, молекулярний (кондитерський) мох, меренги, декори з екзотичних фруктів тощо.

І, в завершення, вітаємо всіх із Христовим Воскресінням! Нехай це величне свято наповнить серця світлими почуттями надії та любові, дарує щастя, мир і добро.

Subscribe to newsletter:
  • captcha